ÇOCUK GELİŞİM UZMANI KİMDİR?
Çocuk Gelişimci, 0-18 yaş arasındaki, tipik gelişim gösteren, özel gereksinimli, akut ve kronik hastalığı olan ve gelişimsel risk altındaki çocukların, fiziksel, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişimlerini inceleyen, değerlendiren ve destekleyen uzmanlardır.
ÇOCUK GELİŞİMCİ HASTANEDE NE İŞ YAPAR?
Çocuk gelişimciler, hastane ortamında çocukların bilişsel, motor, dil, sosyal ve duygusal gelişimlerini destekleyen önemli sağlık profesyonelleridir. Çocuk gelişimcilerin varlığı çocuk merkezli ve bütüncül bir sağlık hizmeti sunulmasına önemli katkı sağlar.
1.Gelişimsel Değerlendirme ve Takip
Çocuk gelişimciler poliklinik hizmeti alan veya hastaneye yatan çocukların gelişimsel durumlarını değerlendirir. Standart testler ve klinik gözlem aracılığıyla çocuğun bilişsel, motor, sosyal-duygusal ve dil gelişim alanlarındaki gecikmelerin tespit edilmesini sağlar ve durumu takip ederler. Bu değerlendirmeler çocuğun yaşına uygun gelişim gösterip göstermediğini belirlemede ve olası gelişimsel gecikmeleri erken tespit etmekte kritik rol oynar.
2.Multidisipliner Ekip Çalışması
Hastanelerde çocuk gelişimciler, çocuk ve ergen ruh sağlığı ( çocuk psikiyatristi), pediatristler ve çocukla çalışan yan dal branşları ve diğer sağlık profesyonelleriyle yakın işbirliği içerisinde çalışırlar. Çocuk gelişimci ekibe çocuğun gelişimsel perspektifini sunar, tanılama aşamasında ve tedavi planlarının çocuğun gelişim düzeyine uygun şekilde oluşturulmasına katkıda bulunur. Bu multidisipliner yaklaşım, çocuğun sağlık ve gelişim ihtiyaçlarının bütüncül bir şekilde ele alınmasını sağlar.
3. Aile Eğitimi ve Danışmanlığı
Çocuk gelişimciler, ailelere çocuklarının gelişimi, varsa yaşadığı davranış problemleri, hastalığın gelişime etkisi ve evde yapılabilecek destekleyici aktiviteler hakkında bilgi ve danışmanlık sağlarlar. Bu, ailelerin çocuklarının gelişimsel ihtiyaçlarını daha iyi anlamalarına ve hastane dışında da destekleyici bir ortam oluşturmalarına yardımcı olur.
NASIL BAŞVURULUR?
Çocuk gelişimi biriminden randevu almak isteyen ailelerin öncelikle Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ya da Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzmanı ile görüşme sağlayarak yönlendirme talep etmeleri gerekmektedir.