ÇALIŞAN HAKLARI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Bakanlığımızın 14.05.2012 tarihli ve 2012/23 Sayılı Çalışan Güvenliği Genelgesi’nin yayımlanması üzerine hastanemiz bünyesinde Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimi, 31/05/2012 tarihinde kurulmuştur. Birim, polikliniklerin bulunduğu koridorda hizmet vermektedir.
Hastanemiz sağlık çalışanlarının sağlık hizmetlerini sunum sürecinde, muhtemel risklerin en aza indirilmesini, çalışan güvenliğinin ve motivasyonun en üst düzeyde tutulmasını ve çalışan farkındalığının artırılmasını hedefleyen, kişinin fiziksel ve psikolojik açıdan zarar görmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel olan sözlü veya fiili hareketler olarak tanımlanan şiddet olaylarının önlenmesi amacıyla kurulmuştur.
Birim, Çalışanların Haklarına ve Güvenliğine Yönelik Olarak
•Çalışanların çalışan hakları ve güvenliğine yönelik talep ve şikayetlerini kabul eder.
•Başvuruları değerlendirerek raporlar.
•Sağlık çalışanlarının güvenli ve huzurlu ortamlarda hizmet verebilmesi için gerekli düzeltici / önleyici faaliyetlerin başlatılmasını sağlayarak talep sahibine geri bildirimde bulunur.
•Bir sağlık çalışanının fiziksel veya sözel şiddete uğraması durumunda,Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod Sistemine bildirim yapar eş zamanlı olarak olaya ilişkin durum ile ilgili formlar, adli rapor, kamera kayıtlarının olduğu CD vb ek kanıtları da toplayarak İl Cumhuriyet Başsavcılığı ve İl Sağlık Müdürlüğü ile yazışmasını sağlar.
•Çalışan hakları ve güvenliğine yönelik uygulamaları yakından takip eder.
•Çalışanlara, çalışan güvenliği konusunda eğitim verir.
•Aylık olarak Başhekimliğe ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne rapor sunar.
Hastanemiz Çalışanlarının Çalışan Hak ve Güvenliğine Yönelik Talep Şikayet ve Memnuniyetini Bildirim Yolları:
•HBYS’den Çalışan Şikayet-Öneri-Memnuniyet Bildirim Formu: Hastane İşlemleri-Kişisel İşlemler-Şikayet Öneri Memnuniyet(Çalışan)
•Merkezefendi Devlet Hastanesi Web Sitesi:Öneri ve Görüşler -Çalışan Önerileri
•Yemekhanede bulunan Çalışan Görüş Öneriler Kutusu
•Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimi Talep/Öneri Formu
Şiddet: Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak tanımlanan her türlü zorbalık, darp, cebir, tehdit, hakaret ve taciz şeklinde ortaya çıkan ve kişilerin fiziksel, zihinsel, ruhsal ahlaki veya sosyal gelişimine zarar vermek ile sonuçlanabilen kasıtlı olarak güç kullanılması.
Sağlık Kurumlarında Şiddet: Sağlık çalışanına yönelik, hasta ve hasta yakınları veya başka bir bireyden gelen çalışma esnasında iş ile ilgili yapılması gerekenlere dair baskı ve her türlü sözlü, fiziksel, cinsel veya psikolojik tehditte bulunulması şiddet uygulanması anlamına gelmektedir.
Şiddete Maruz Kalan Sağlık Çalışanının Beyaz Kod Sürecini Başlatma Yolları
*7 gün 24 saat hizmet veren Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod 113 ihbar hattını arayarak
*Sağlık Bakanlığı www.beyazkod.saglik.gov.tr adresinden kendisi başvurarak.
*Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimine Müracaat ederek.
*Beyaz Kod sistemi kapsamında hastanemizdeki 1111 dahili telefon numarasından ,mesai saatleri içinde ve dışında hastane içerisinde ve bahçesinde oluşabilecek olası bir saldırı ya da taciz olaylarında ilgili kişi bulunduğu yeri söyleyip beyaz kod sürecini başlatmış olur.
BEYAZ KOD UYGULAMASI (1111)
Beyaz Kod, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 54 üncü maddesi çerçevesinde sağlık hizmeti sunumu sırasında veya bu görevlerden dolayı personele karşı işlenen suçlar sebebiyle ceza hukuku kapsamında yürütülmekte olan işlemler ve davaların kayıt altına alındığı ve takibinin yapıldığı bir uygulamadır.
Beyaz Kod’un amacı, mezkûr personele hukuki yardım verilmesi sürecini kolaylaştırmak ve ayrıca kök neden analizleri yaparak şiddet ile mücadele kapsamında yol gösterecek istatistiki verilere ulaşmaktır.
BEYAZ KOD UYGULAMASI (1111): Sağlık Bakanlığının 2012/23 sayılı genelgesi kapsamında kurulan, sorumlu başhekim yardımcısı vasıtasıyla yakından takip edilerek sistemin etkin şekilde yürümesi, hastane çalışanına yönelik şiddet durumunda olay yerine öncelikle en yakın güvenlik görevlilerinin ve Beyaz Kod ekibinin intikal ettirilerek olayın çözümlenmesi ve kayıt altına alınmasıdır.
HUKUKİ YARDIM
Şiddet olayları için Bakanlık hukuk birimleri, işlenen suçtan mağdur olan Bakanlık personeline veya vefatı halinde kanuni mirasçılarına bir avukatın hukuki yardımını isteyip istemediğini soracak ve talep etmeleri halinde Bakanlık avukatlarınca ilgili personele 28.04.2012 tarihli ve 28277sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sağlık Bakanlığı Personeline Karşı İşlenen Suçlar Nedeniyle Yapılacak Hukuki Yardımın Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde hukuki yardım yapılacaktır.
HİZMETTEN ÇEKİLME HAKKI
Sağlık çalışanları, sağlık hizmeti sunumu esnasında şiddete uğraması halinde, acil verilmesi gereken hizmetler hariç olmak üzere hizmetten çekilme talebinde bulunabilir. Hizmetten çekilme talebi, kurum tarafından belirlenen yöneticiye sözlü veya yazılı olarak bildirilir. Bildirim üzerine yetkili yönetici, olayı derhal değerlendirerek hizmetten çekilme talebinin uygunluğu hakkında gecikmeksizin karar verir.
PSİKOSOSYAL DESTEK
Şiddete maruz kalan tüm sağlık çalışanı ve aile üyelerinin, travma, kriz durumu mevcudiyeti ve mesleki tükenmişliğin önlenmesi amacıyla, Hastanelerin psikiyatri poliklinikler ve psikologlarlar tarafından psikososyal destek almaları sağlanacaktır.
Başvuru - Mevzuat için Tıklayınız