GRİPTEN NASIL KORUNMALIYIZ?
11 Ocak 2024

Son günlerde havaların soğumasıyla artan girip vakalarıyla ilgili Enfeksiyon Uzmanlarımız uyarılarda bulundu…

Grip nedir?

Grip ya da tıbbi ismiyle influenza, her yıl dünyada yaklaşık 3-5 milyon kişiyi etkileyen, 250-500 bin kişinin ölümüne neden olan influenza virüsünün yol açtığı bir enfeksiyon hastalığıdır.

 

Hastalığın belirtileri nelerdir?

İnfluenzaya bağlı enfeksiyon bulguları ateş, (ateş 3 gün sürekli, ateş düşürücü ilaçlara dirençlidir) kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, baş ve kas eklem ağrısı en sık görülen semptomlardır.

Bulguların çoğu 1-2 haftada iyileşir.

 

Grip nasıl bulaşır?

Grip virüsü damlacık yoluyla bulaşır. Öksürüp hapşıran kişi, virüs içeren çok sayıda damlacığı etrafa yayar. Bu damlacıkların ağız, burun ya da gözlerimize bulaşması ile hastalık bulaşır.

 

Bulaşı nasıl engelleriz?

Gripli bir kişi virüsü etrafa yaymamak için öksürüp hapşırırken ağzını bir mendille, mendil bulamıyorsa kolları ile kapatmalıdır. Ellere hapşırmak en tehlikeli olanıdır. Ellere bulaşan virüs buradan dokunulan her yere yayılır. Gripli kişi sık sık ellerini yıkamalıdır. Su ve sabun bulunamadığı durumda el antiseptikleri ile eller ovalanarak da temizlik sağlanabilir.

Gribin toplumda yayılmaması için, virüsün en çok saçıldığı hastalığın ilk günlerinde, okula, işe gidilmeyip evde istirahat edilmelidir. Ağız ve burunu tam kapatacak şekilde maske kullanılmalıdır.

Gripten nasıl korunurum?

Gribe yakalanmamak için sık el temizliği, sağlıklı beslenme, mevsime göre giyinme gibi kişisel önlemlerin yanı sıra özellikle risk altındaki kişiler için en etkili korunma yolu aşıdır.

 

Grip aşısı ne zaman yapılmalıdır?

Grip her yıl Ekim ayında başlayarak Aralık ayında artıp Nisan-Mayıs aylarını kapsayan dönemde sık görülmektedir. Bu nedenle grip aşısının her yıl Ekim ayında yaptırılması gerekmektedir. Ancak risk grubundaki kişiler, daha önce yaptırmadılarsa, Şubat ayına kadar aşıyı yaptırabilirler.

 

Neden her yıl aşı olmak zorundayız?

Grip hastalığının geçirilmesiyle veya aşılama ile oluşan bağışıklık, virüsün yapısında gerçekleşen sürekli değişiklikler nedeniyle kalıcı değildir. Aşılanan veya hastalığı geçiren bireyler bir sonraki grip mevsiminde hastalığa tekrar yakalanabilir. Ayrıca, virüsün yapısı değiştiği için, takip verilerinden elde edilen bilgilere göre aşı içeriği her yıl yenilenmektedir. Bu nedenle mevsimsel gripten korunmak için her yıl aşı olunması gerekir.

 

Grip aşısı kimlere yapılmalıdır?

Grip aşısı 6 aydan büyük herkese önerilmektedir. Ancak risk gruplarındaki kişiler (50 yaş üstü, kronik kalp, akciğer, böbrek hastaları, DM ve immunsupresyonu olan malignite hastaları, gebeler ve pediatrik yaş grubu) ve bunların yakın temaslıları ile sağlık çalışanları grip aşısının öncelikle yapılması gereken gruplardır.

 

Aşının yapılmaması gereken durumlar:Aşıya/aşı içeriğindeki maddelere karşı daha önce ciddi alerjisi gelişmiş olanlara grip aşısı yapılmamalıdır. Yumurtaya karşı ciddi alerjisi olanlara ise grip aşısı sağlık kuruluşlarında yapılmalıdır.

 

Aşının yan etkileri nelerdir?

Grip aşısının ciddi yan etki yapma olasılığı diğer aşılardan farksızdır. Aşının erişkinlerde görülen en sık yan etkisi enjeksiyon yerinde ağrı ve hassasiyettir. Bir-iki gün içinde kaybolur. Aşıya bağlı ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik gibi sistemik belirtiler diğer aşılardan fazla değildir. Ülkemizde uygulanan grip aşıları (İİV4) inaktif (cansız) virüs aşısı olduğundan aşıya bağlı grip gelişmesi mümkün değildir. Aşı felç yapmaz, kısırlığa neden olmaz, gebelerde de güvenle yapılabilmektedir.

 

Grip Tedavisi Var mıdır?

Palyatif (destek) tedavi ve spesifik (antiviral) tedavi olmak üzere iki türlü tedavi şemasından oluşur.

Palyatif tedaviyi oluşturanlar: Analjezik, antipiretik (Asetaminofen,..) Dekonjestanlar (Pseudoefedrin), yatak istirahatı, hidrasyon, askorbik asit, temiz hava sirkülasyonu, sigaradan kaçınma ve el yıkamadan oluşur.

Antiviral tedavi: Risk gruplarına verilir.