“Her yıl Mart ayının ikinci Perşembesi Dünya Böbrek Günü olarak kutlanmakta olup, bu günün amacı böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda farkındalığın artmasıdır. Tüm dünyada 850 milyon böbrek hastası olup, 2040 yılında böbrek hastalıklarının, 5. önde gelen ölüm nedeni olacağı öngörülmektedir.
Türk Nefroloji Derneği’nin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışmasında Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının olduğu saptanmıştır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yapılan çalışmalar, hastalığın farkındalığının yüzde 10’un altında olduğunu göstermiştir. Düşük farkındalık nedeniyle hastalık son dönem böbrek yetmezliği evresine ilerlemekte, kötü yaşam kalitesi ile hastanın sağlığını tehdit etmekte, engellilik ve ölüm oranlarının artmasına neden olmaktadır. Böbrek yetmezliği sağaltımında Hemodiyaliz, Periton Diyalizi ve Böbrek nakli ülkemizde ve diğer batı ülkelerinde tüm sağlık harcamalarının %2-3’ünü oluşturmaktadır. Tüm sağlık harcamalarının %2-3’ ü tüm nüfusun binde 3 ile 5’ine karşılık gelen bir gruba harcanmaktadır.
Böbrek hastalıkları engellenebilir, var olanların da ilerleyip tam böbrek yetmezliği haline dönüşümü geciktirilebilir. Özellikle yüksek riskli toplum kesimlerinde Şeker Hastalığı ve Hipertansiyonu olan lipid metabolizması bozukluğu olan şişman metabolik sendromlu hasta gruplarında basit tanı ve erken dönem tedavileri kişinin yaşamını bir kabus haline getiren bu hastalığı insanlığın da bir baş belası olmaktan çıkarabilir.
KRONİK BÖBREK HASTALIĞINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
-Düzenli egzersiz yapın
-Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun
-Tuzu azaltın, yeterli sıvı alın
-Sigara içmeyin
-Ağrı kesici ilaçlardan kaçının
-Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün
-Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin”
Uzm.Dr. Özlem YAYAR
Nefroloji Uzmanı