Hastanemizin Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanları tarafından aşılama ile ilgili yapılan bildiri:
“COVİD-19 SALGINI İLE MÜCADELEMİZDE EN ÖNEMLİ SİLAHIMIZ AŞILAMADIR”
Aşı uygulamaları; bireylerin sağlığını korumak ve bulaşıcı hastalıkları önlemek açısından 20. yüzyılın en önemli ve en etkili tedavileri arasındadır.
Aşılamanın amacı; kişileri ağır hastalık, sakatlık ve ölüm olasılığı yüksek olan enfeksiyon hastalıklarına karşı korumak, henüz aşılanmamış kişilerde o hastalığa karşı bağışıklık geliştirmek, hastalığın toplumda yayılmasını ve salgınları önlemek, hastalığın o bölgeden ve yeryüzünden ortadan kalkmasını sağlamaktır.
Türkiye’de ilk aşılama 1930’da Çiçek hastalığı ile başlamıştır. Aşı uygulamaları sayesinde 1979’da Çiçek hastalığı tamamen yok edilmiş, çocuk felci (polio) hastalığı da neredeyse yok edilmek üzeredir.
Aşılama sayesinde günümüzde difteri, tetanoz, boğmaca, influenza ve kızamık gibi hastalıklardan her yıl küresel olarak 2-3 milyon ölüm engellenebilmektedir.
Günümüzde küresel salgın olarak kabul edilen, milyonlarca insanı enfekte eden Covid-19 virüsüne karşı etkili ve güvenli bir aşı geliştirilmesi salgınla mücadelede çok önemli bir basamaktır ve pandeminin sona ermesinde son derece etkilidir. Çünkü Covid-19 pandemisini kontrol altına alabilmenin tek yolu hastalığın bulaşmasını azaltmaktır. Virus insanlar arasında yayıldıkça değişime uğramakta ve daha bulaşıcı, daha ağır hastalık yapan ve aşıların etkisine daha dayanıklı varyantlar ortaya çıkmaktadır. Aşı, kişileri korumak ve pandemiyi durdurmanın yanı sıra varyant gelişmesini engellemek için de en etkili yöntemdir.
Aşısız olan hastaların hastaneye ve yoğun bakıma yatma risklerinin aşılı olanlara göre daha fazla olduğu görülmektedir.
Toplumun korunmasını en üst seviyede sağlamak ve hastalığı etkili bir şekilde kontrol altına alabilmek aşılanacak kişi sayısına bağlıdır. Bu nedenle ulusal düzeyde yüksek aşılanma düzeyleri oldukça önemlidir.